Hoppa till innehåll

Tryggt vid vatten

I Finland tillbringar vi mycket tid vid vatten på vår fritid och olika vattendrag finns även i vardagen för de flesta. I Finland drunknar årligen 150 – 200 människor och dessutom inträffar mångdubbelt så kallade ”nära ögat situationer”. 

De överlägset vanligaste orsakerna till drunkning är alkohol, bristfällig utrustning, svag personlig funktionsförmåga och dåliga simkunskaper samt att barnen lämnas utan uppsikt vid vatten. Drunkning är en av de vanligaste dödsorsakerna för barn.

Simkunnighet är en billig livförsäkring

En del barn lär sig att simma tillsammans med sina föräldrar, men simkunskaper kan man också lära sig på simskola, som arrangeras på de flesta orter, antingen i simhall eller sommartid på stranden. En bra ålder för att börja simskola är 5 – 7 år, men man kan lära sig simma i vilken ålder som helst. Simskolor och kurser i simteknik arrangeras även för vuxna. Om du är osäker på dina simkunskaper, så lönar det sig att delta i en kurs. Goda simkunskaper ger dig frihet att tryggt njuta av vatten tillsammans med din familj.

Du anses vara simkunnig om du kan hoppa ner i djupt vatten så att huvudet kommer under vattenytan och sedan när du kommit upp till ytan kan simma 200 meter varav 50 meter på rygg.

Några viktiga vattensäkerhetstips för föräldrar: 

På stranden

Övervaka kontinuerligt barnen vid vatten. Ett litet barn kan försvinna ljudlöst på ett par sekunder. Håll dig på armlängds avstånd till barnet, så att barnet finns mellan dig och stranden. Delta aktivt i gemensamma strandlekar. Se till att det är ett säkert ställe att hoppa och simma på. Lär barnet att efter hoppet vända sig mot det håll man kom från. På sommarstugan kan du klä barnet i flytväst redan då ni kommer till stranden. 

Då man lär sig att simma kan man använda olika flytredskap såsom armpuffar eller flytande baddräkt. Kom ihåg att dessa redskap inte är räddningsredskap och ett barn som inte kan simma ska inte lämnas utan uppsikt även om barnet självständigt kan simma med hjälp av redskapen. Samma gäller även uppblåsbara badleksaker och -madrasser.

Hemma

Kom ihåg att se över säkerheten kring t.ex. hemträdgårdens dammar, springbrunnar, simbassänger och badtunnor. Övervaka alltid barn som plaskar i bassängen eller i badtunnan. Du ska inte heller lämna barn utan uppsikt då de leker i en uppblåsbar plaskbassäng och kom ihåg att alltid tömma badkaret efter användning. Kom ihåg att barn fascineras av vatten och att ett barn kan drunkna i vatten som bara är några centimeter djupt.

Båtresa

Barn ska alltid använda de traditionella orange, röda eller gula räddningsvästarna i båten. Uppblåsbara flytvästar rekommenderas inte för barn. Barn växer snabbt så det är bra att komma ihåg att då och då kontrollera barnens vikt och att välja en räddningsväst som är av rätt storlek. De ska också kläs på ordentligt. Speciellt grenremmen ska alltid spännas, så att räddningsvästen hålls på plats om man hamnar i vatten. Man kan låta barnet pröva att använda räddningsvästen i vatten, så att barnet inte blir oroligt vid en verklig olycka. Kom ihåg att själv använda räddningsväst för du visar exempel, oberoende om du vill eller inte.

Mera uppgifter om hur man tryggt kan röra sig i och vid vatten samt på vatten under årets alla årstider: viisaastivesilla.fi (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)

Tips: Läk säkert på stranden

Sommarstränder lockar familjer att tillbringa tid tillsammans vid vattnet. Vattnet i sig inspirerar till lek. Att leka med stenar och sand nära stranden och utforska botten av vattnet är sommarens bästa saker för många barn.

Säkerhet betonas på stranden, och vuxen måste ständigt övervaka barns aktiviteter. Vuxen sätter gränser för barns säkra strandlek, paddling, simning och hoppning. Dessa gränser definieras med hänsyn till barnets simkunnighet och strandens egenskaper. Det är en bra idé att komma i överens om gemensamma spelregler för stranden med ditt barn. Det ökar säkerheten.

Tyckte du att innehållet på den här sidan var användbart?