Suomessa vietetään paljon aikaa veden äärellä vapaa-ajalla ja muutenkin erilaiset vesistöt ovat läsnä useimpien arjessa. Suomessa hukkuu vuosittain jopa 150 – 200 ihmistä, ja lisäksi tapahtuu moninkertainen määrä niin sanottuja läheltä piti -tilanteita.
Hukkumiskuolemien merkittävimmät syyt ovat alkoholi, puutteellinen varustautuminen, heikko henkilökohtainen toimintakyky ja uimataito sekä lasten jättäminen valvomatta veden äärellä. Hukkuminen onkin yksi lasten yleisimmistä tapaturmaisista kuolinsyistä.
Uimataito on halpa henkivakuutus
Osa lapsista opettelee uimaan mielellään oman vanhempansa kanssa, mutta uimataidon saloihin voi tutustua myös ohjatusti uimakouluissa, joita järjestetään useimmilla paikkakunnilla läpi vuoden joko uimahallissa tai kesäisin myös rannoilla. Hyvä ikä uimakoulun aloittamiselle on 5 – 7 vuotta, mutta uimaan voi oppia minkä ikäisenä tahansa. Myös aikuisille järjestetään uimakouluja ja uinnin tekniikkakursseja. Jos siis olet epävarma omasta uimataidostasi, niin kannattaa mennä rohkeasti mukaan. Hyvä uimataito antaa vapauden nauttia vedestä turvallisesti koko perheen voimin.
Henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.
Muutama tärkeä vesiturvallisuusvinkki vanhemmille:
Rannalla
Valvo lapsia veden äärellä herkeämättä. Pieni lapsi voi hukkua muutamissa sekunneissa, äänettömästi. Pysy vedessä käden mitan päässä ja niin, että lapsi jää sinun ja rannan väliin. Osallistu aktiivisesti yhteisiin rantaleikkeihin. Varmista, että paikka on turvallinen hypätä ja uida. Opeta lapsesi hypyn jälkeen kääntymään tulosuuntaansa. Esimerkiksi mökillä lapsille voi pukea pelastusliivit päälle jo rannalle tultaessa.
Uimisen harjoittelussa voi käyttää erilaisia kelluttavia apuvälineitä, kuten käsikellukkeita tai kelluttavia uima-asuja. Muistathan kuitenkin, että kyseiset apuvälineet eivät ole pelastusvälineitä, eikä uimataidotonta lasta tule jättää valvomatta, vaikka hän osaisikin liikkua itsenäisesti niiden avulla. Sama koskee erilaisia puhallettavia uimaleluja ja -patjoja.
Kotona
Muista suojata esimerkiksi kotipihan koristealtaat, sadevesitynnyrit, uima-altaat ja kylpypaljut pienten lasten varalta. Valvo aina pulikoivia lapsia altaassa tai kylpytynnyrissä. Älä myöskään jätä lapsia valvomatta puhallettavaan kahluualtaaseen ja muista tyhjentää kylpyamme aina heti käytön jälkeen. Vesi kiinnostaa ja on hyvä muistaa, että lapsi voi hukkua jo muutaman sentin syvyiseen veteen.
Veneillessä
Lasten tulee aina käyttää veneillessä perinteisiä oransseja, punaisia tai keltaisia pelastusliivejä. Kelluntaliivejä tai ns. paukkuliivejä ei suositella lapsille. Lapset kasvavat nopeasti, joten pelastusliivejä valitessa on aina muistettava tarkistaa lapsen paino ja valittava oikeankokoiset liivit. Ne on myös puettava huolellisesti. Erityisesti haararemmin on oltava aina kiinni, jotta liivit pysyvät veteen jouduttaessa päällä. Pelastusliivien käyttöä on myös hyvä kokeilla lasten kanssa vedessä, ettei mahdollisessa tositilanteessa lapsi hätäänny. Muistathan, että pelastusliivien käytössä olet itse esimerkkinä lapsille, halusit sitä tai et.
Lisää vinkkejä ja käytännön ohjeita turvallisuudesta vesillä eri vuodenaikoina: viisaastivesilla.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Turvallisia rantaleikkivinkkejä
Kesäiset rannat houkuttelevat perheitä viettämään yhteistä aikaa veden äärelle. Rannalla puuhaa löytyy kaikenikäisille. Jo vesi itsessään inspiroi leikkiin ja siksi kastautumiseen liittyvät leikit ovat suosittuja. Rannan tuntumassa kivien ja hiekan kanssa leikkiminen sekä veden pohjan tutkiminen on monelle lapselle kesän parhaimpia juttuja.
Rannalla korostuu turvallisuus ja aikuisen onkin valvottava lasten puuhia jatkuvasti. Aikuinen asettaa rajat lasten turvalliseen rantaleikkiin, pulikointiin, uintiin ja hyppäämiseen. Nämä rajat määritellään lapsen uintitaidon ja rannan ominaisuudet huomioon ottaen. Yhteiset pelisäännöt rannalle on hyvä sopia lapsen kanssa, se lisää turvaa.