Kun lapsesi on täyttänyt vuoden, voitte lähteä yhdessä uimahalliin opettelemaan uusia taitoja. Ensimmäisillä uimahallikäynneillä lapsi kohtaa paljon uutta: altaan vesi on jännittävää ja myös uusi ympäristö, kaikuvat äänet ja vieraat ihmiset voivat ihmetyttää.
Sinulla on tärkeä rooli rohkaisijana, esimerkkinä ja turvallisuuden luojana. Kun lapsi kokee vedessä olemisen turvalliseksi, se luo hyvän pohjan tuleville uintikerroille ja pikkuhiljaa uimataidon oppimiselle.
Pysy lähellä lasta
Aluksi lapsi voi tutustua veteen ja altaaseen sylissäsi. Rohkeuden kasvaessa anna lapsesi irrottautua ja harjoitella liikkumista itsenäisesti matalassa vedessä. Ensimmäiset askeleet vedessä ovat vielä haparoivia ja veden vastus saattaa horjuttaa tasapainoa.
Ole siis lähellä koko ajan. Jos lapsi horjahtaessaan käy veden alla, nosta lapsi pystyyn ja rohkaise jatkamaan harjoittelua.
Anna aikaa tottua
Anna lapselle aikaa tottua veteen. Jos lapsi aristelee vedessä, yritä tehdä uintikerrasta mahdollisimman mukava. Tehkää asioita lapsen mielenkiinnon ja uskalluksen mukaan. Älä pakota lasta mihinkään, mitä hän ei halua tehdä. Kun annat aikaa ja hyväksyt lapsen tavan tutustua veteen, lapsi luottaa sinuun ja oppii pikkuhiljaa uusia taitoja.
Lasta ei kannata verrata muihin saman ikäisiin polskuttelijoihin. Jokainen oppii uutta yksilöllisesti.
- Kannusta ja kehu, kun lapsi uskaltautuu kokeilemaan jotain uutta.
- Anna aikaa omaan leikkiin ja uuden oppimiseen.
- Iloitkaa yhdessä onnistumisista.
- Ole jatkuvasti lähellä ja läsnä.
- Peuhaa, temmellä ja leiki lapsen kanssa vedessä.
Muutamia käytännön vinkkejä uimahallikäynneille:
- Lapsi tottuu veteen parhaiten, kun vedessä ollaan paljon liikkeessä, leikitään ja touhutaan. Kaikenlainen liikkuminen harjoituttaa myös tasapainoa.
- Jos käytätte kellukkeita, harjoitelkaa välillä myös ilman apuvälineitä. Muistathan, että lasta valvotaan keskeytyksettä, vaikka lapsi osaisi jo liikkua itsenäisesti apuvälineellä.
- Uinnissa totutellaan pystyasennossa liikkumisen lisäksi myös vaaka-asentoon. Kannattele lasta, mutta älä nosta liikaa.
- Veden liikkeisiin ja roiskeisiin tottuminen sekä itsenäinen liikkuminen vedessä ovat ensimmäisiä harjoituksia kohti kastautumista. Vettä voi myös yhteisestä sopimuksesta kaataa lapsen päälle tai lasta voi rohkaista kastamaan kasvot itse veteen. Tässä vaiheessa on hyvä harjoitella uloshengitystä veteen, puhallella kuplia. Älä opeta pitämään nenästä kiinni. Mieluummin puhallellaan nenäkuplia. Puhaltamista voi harjoitella leikin varjolla, ja vanhemman suusta pulputtavat kuplat ovat lapsista usein hauskoja.
- Uimassa kastautumisharjoitusten lomassa voi opetella sukeltamaan ja keräämään esineitä pohjasta. Aluksi tätä kannattaa harjoitella matalalla ja ensimmäiset onnistumisen kokemukset voi saada vaikka niin, että kun lapsi puhaltaa kuplia ja kurkottaa esinettä, antaa aikuinen esineen lapsen käteen. Pikkuhiljaa lapsi uskaltautuu painautumaan syvemmälle.
- Opetelkaa yhdessä turvallisen uinnin ja uimahallin sääntöjä pienestä pitäen uimahallikäyntien yhteydessä.
- Muistathan aina edetä lapsen ehdoilla. Lapset ovat erilaisia ja joillakin veteen totuttelu ja eri taitojen oppiminen vievät aikaa.
Kun taidot karttuvat, lisää vinkkejä vedessä harjoitteluun löydät Pulahda uimaan -sivustolta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).